Powered bywindow["bp"]=window["bp"]||function(){(window["bp"].q=window["bp"].q||[]).push(arguments);};window["bp"].l=1*new Date();scriptElement=document.createElement("script");firstScript=document.getElementsByTagName("script")[0];scriptElement.async=true;scriptElement.src='https://pixel.barion.com/bp.js';firstScript.parentNode.insertBefore(scriptElement,firstScript);window['barion_pixel_id']='BP-pkzX9kqq6l-D5';bp('init','addBarionPixelId','BP-pkzX9kqq6l-D5');
Gerston Classic Lost Distillery whisky (0,7L / 43%)

Gerston Classic Lost Distillery whisky (0,7L / 43%)

Cikkszám: WVM-2383

Leírás és Paraméterek

A Gerston lepárló Skócia észak-keleti partvidékén állt 1796-tól 1882-ig, majd Gerston 2 néven 1886-tól 1914-ig. A Swanson család tulajdonában lévő Gerston kisméretű főzdéje híres volt minőségéről, többek között a London Society tagjai is előszeretettel fogyasztották, valamint Brazíliában és Indiában is akadtak rajongói. A kis lepárló sikerein felbuzdulva építették meg a 10-szer nagyobb Gerston 2-t, amely viszont nem tudta folytatni elődje sikereit, habár akkoriban az egyik legmodernebb üzemnek számított. A whisky büszke, kissé sós, enyhén füstös karakterrel rendelkezik: érett gyümölcsök, tejkaramell, füst és fűszerek.  Azt adja, amit az ember egy 19. századi whiskytől vár. Ha többet meg akarsz tudni a Gerston történetéről, akkor kattints IDE!

A Lost Distillery összes kiadása egyedi, a címkén feltüntetésre kerül az adott eresztés száma és a palack száma.

Ezt a blended malt whiskyt 12-15 év közötti érlelésekből alkotják.

The Lost Distillery Story

A 20. században majdnem 100 lepárló zárt be vagy pusztult el Skóciában. Ez a szám majdnem a fele a valaha (hivatalosan) létezett összes skót lepárlónak. A világgazdasági válság, a túltermelés, a világháborúk, a szesztilalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sok főzde zárt be. Ennek eredményeképpen számos különleges és igen tiszteletreméltó lepárló veszett el a világ számára.

Egészen mostanáig.

Egy szakértői csapat ugyanis arra vállalkozott, hogy újjáéleszti ezeket a valaha volt whiskyket. Ezekből az italokból azonban nem maradt fenn egy palack sem, amely mintául szolgálhatna, ezért az újraalkotáskor különleges eszközökhöz kellett nyúlniuk: korabeli feljegyzésekhez.

A Michael Moss professzor (Glasgowi Egyetem) vezetésével egy levéltárosi csapat gyűjti és vizsgálja azokat a korabeli írásos anyagokat (lepárlói feljegyzések, adatok, korabeli újságcikkek, utazók beszámolói stb.), amelyekben említik a lepárlót és whiskyjét. Ezek alapján próbálják meg reprodukálni azt a karaktert, amilyen az adott whisky az utolsó lepárlásokkor lehetett.

A Lost Distillery logóját az ősi kelta jelkép, a Triskele ihlette, amely a reinkarnációt (visszatérést) jelképezi. Értelmezésük szerint ebben a szimbólumban a whisky készítés legfontosabb összetevői fellelhetők: a hordó, a víz és az árpa.

Az egyes whiskyk háromféle verzióban készülnek: a Classic-ot 12-15 éves, az Archivist-et 15-20 éves, a Vintage-t pedig 25-30 éves érlelésekből alkotják meg.

Ahogy régen sem használtak színezéket (karamellt) és nem alkalmaztak hűtve szűrést, úgy a Lost Distillery palackozások is mindezt nélkülözik.