Leírás és Paraméterek
A háromrészes Virgin Oak single malt egy magyarországi egy skóciai és egy spanyol szűzhordós utóérlelést hasonlít össze ugyanazon a párlaton, így kísérletezve a tölgyfafajták önálló hatásával a whiskyre.
A magyarországi tölgy kiválasztása Billy Walker lepárlómestert a zempléni erdőbe vezette. Sziklás vulkanikus talaja, hidegebb éghajlata és magasabb tengerszint feletti magassága azt jelenti, hogy ezen a területen a fák nagyon lassan nőnek, így a tölgynek feszes ereje van – és ez a sikeres érlelési folyamat egyik legkívánatos tulajdonsága.
A ritka tölgyfából (Quercus Petraea) készült hordókat megpirították és közepesen elszenesítették, mielőtt vendégül látták volna a GlenAllachie komplex párlatát egy utóérlelési periódusra.
A speyside-i GlenAllachie lepárló 1968-ban kezdte meg működését. Három millió literes éves kapacitással állított elő tipikus speyside-i jegyekben gazdag italt. Függetlenségét azonban nem tudta megőrizni, így az évtizedek során whiskyjei nagyrészt a Chivas/Pernod által forgalmazott blendekbe vándoroltak, illetve független palackozók kiadásaiban kóstolhattuk. Azonban ez a helyzet Billy Walker érkezésével megváltozott: az innovatív lepárlómester, master blender (aki a Benriach és a Glendronach lepárlókat is pár év alatt sikerre vitte a 2010-es évek elején) Trisha Savage-el és Graham Stevensonnal egyesülve megszerezte a GlenAllachie-t és megalapították a GlenAllachie Distillers Company Ltd-t, magukkal hozva összesen több mint 100 év szakmai tapasztalatot. Kezeik alatt máris újjáéledt a lepárló. A három szakember nem kis lendülettel és eltökéltséggel vágott bele céljaik megvalósításába. Munkájuk hamar meg is hozta gyümölcsét: 2019 szeptemberében a GlenAllachie-t a legjobb skót lepárlóvá választották a "Scottish Whisky Awards" nevű rangos megmérettetésen.
Gyártó | GLENALLACHIE |
Palackozó | GLENALLACHIE |
Érlelési idő | 7 |
Brand | GlenAllachie |
Italkategória | Skót Single Malt Whisky |
Ürtartalom | 0,7 l |
Alkoholtartalom | 48 % |