Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák
GlenAllachie 8 éves Scottish Virgin Oak Finish (0,7L / 48%)

GlenAllachie 8 éves Scottish Virgin Oak Finish (0,7L / 48%)

Cikkszám: WSM-11222

Leírás és Paraméterek

A háromrészes Virgin Oak single malt egy magyarországi egy skóciai és egy spanyol szűzhordós utóérlelést hasonlít össze ugyanazon a párlaton, így kísérletezve a tölgyfafajták önálló hatásával a whiskyre.

A skóciai tölgy kiválasztásához Billy Walker lepárlómestert az Atlanti-óceán partvidékére vezette. Az itt őshonos skót kocsánytalan tölgyből (Quercus Petrae) készült hordókban végezték el az utóérlelést. A skót tölgyből készült hordó elkészítése igen időigényes, és minden szakaszban hihetetlenül nagy kihívást jelent: mind a termesztés, mind a marás, mind pedig a kooperáció kialakítása. A skót kocsánytalan tölgy ritkasága, drágasága és csomósodási hajlama azt eredményezi, hogy alig készítenek hordót belőle a whiskyk érleléshez.

A hordó készítése előtt a fát szabad levegőn 36 hónapig szárították, majd kiégették és közepes mértékben elszenesítették. A nehézségek ellenére megéri az aprólékos munka, mert ez a típusú tölgy fehércsokoládés jegyeket kölcsönöz a hordónak a narancs és a lágy karamell árnyalataival, így igazán egyedi kóstolói élményt nyújt a benne érlelődő párlat.

A speyside-i GlenAllachie lepárló 1968-ban kezdte meg működését. Három millió literes éves kapacitással állított elő tipikus speyside-i jegyekben gazdag italt. Függetlenségét azonban nem tudta megőrizni, így az évtizedek során whiskyjei nagyrészt a Chivas/Pernod által forgalmazott blendekbe vándoroltak, illetve független palackozók kiadásaiban kóstolhattuk. Azonban ez a helyzet Billy Walker érkezésével megváltozott: az innovatív lepárlómester, master blender (aki a BenRiach és a Glendronach lepárlókat is pár év alatt sikerre vitte a 2010-es évek elején) Trisha Savage-el és Graham Stevensonnal egyesülve megszerezte a GlenAllachie-t és megalapították a GlenAllachie Distillers Company Ltd-t, magukkal hozva összesen több mint 100 év szakmai tapasztalatot. Kezeik alatt máris újjáéledt a lepárló. A három szakember nem kis lendülettel és eltökéltséggel vágott bele céljaik megvalósításába. Munkájuk hamar meg is hozta

gyümölcsét: 2019 szeptemberében a GlenAllachie-t a legjobb skót lepárlóvá választották a "Scottish Whisky Awards" nevű rangos megmérettetésen.

Gyártó GLENALLACHIE
Palackozó GLENALLACHIE
Érlelési idő 8
Brand GlenAllachie
Italkategória Skót Single Malt Whisky
Ürtartalom 0,7 l
Alkoholtartalom 48 %