Leírás és Paraméterek
Boltunkban már sokan kiáltottak fel meglepődésükben a távol-keleti írásjelekkel
ellátott üveget megpillantván: „Mi az, már a kínaiak is csinálnak whiskyt?!”.
Eddig illedelmesen kijavítottuk őket, mondván: „Ezek itt japán whiskyk. Igen, a
japánok nagyon jó whiskyket készítenek, az elmúlt években sorba kapják a díjakat
stb.”. Az elmúlt időkben viszont egy fokkal közelebb kerültünk ahhoz, hogy
tényleg kínai whiskyről beszélhessünk. A Kavalan ugyanis az első tajvani whisky,
és mint ilyen közel áll ahhoz, hogy megfelelő diplomáciai óvatossággal ugyan, de
kínai whiskynek nevezhessük (Tajvan kimondta függetlenségét Kínától, amely azt
viszont máig nem ismerte el).
A Kavalan whiskyt a sziget észak-keleti részén
(Yilan megye) található Yuan Shan (avagy King Car Kavalan Whisky Distillery)
lepárlóban készítik. Nem véletlenül esett erre a vidékre a választás, hisz az
üzem két hegyvonulat között helyezkedik el, amelyek bővelkednek tiszta és hideg
forrásvizekben. A tulajdonos King Car Group mindössze 8 hónap alatt húzta fel az
épületeket, így 2006-ban már meg is indulhatott a termelés az üzemben. Emellett
egy gyönyörű látogatóközpontot is felépítettek, amelyben évente nem kevesebb,
mint egy millió ember fordul meg, vagyis annyian, mint az összes hasonló célú
skóciai létesítményben összesen! Nevét Yilan megye legkorábbi törzséről kapta.
Malátázott árpáját pedig egyenesen Skóciából. A whisky lepárlásnál szokatlanul
korai vágási pontok alkalmazása miatt alapvetően édes karakterű italokat
készítenek, amelynek érleléséhez válogatott, minőségi hordókat használnak;
többek között bourbon, sherry, portói és egyéb más boroshordókat. A négyemeletes
tárolóházakban a hordók össze vannak kötve egymással, ezáltal előzve meg az igen
gyakori földrengés okozta károkat. A forró és magas páratartalmú klíma miatt a
máshol szokásosnál jóval nagyobb az angyalok jussa vagyis amekkora rész
elpárolog évente a hordóból: a legfelső szinten akár 42 fok is lehet, az angel’s
share pedig 15-17%, ellentétben például a Skóciában szokásos évi 1-2%-kal!
Ugyanakkor az ital érlelődése is jóval intenzívebb, amit - személyes
tapasztalatok alapján - mi magunk is meg tudunk erősíteni! A kiváló hordós
érlelés és a különleges klimatikus körülmények következtében egy egészen
komplex, többrétegű whiskyt élvezhetünk a Kavalan személyében, amelyet bátran
ajánlunk kipróbálásra, még ha fiatal korához képest magas áron kerül piacra.
Ezek az 5-8 éves italok jóval idősebb whiskyk aromavilágát és összetettségét
képesek felmutatni. Első whiskyjüket 2008 decemberében adták ki, amely Kavalan
néven a lepárló alapválasztékának zászlóvivő terméke. Ezt az italt 6 különböző
hordótípusból keverik ki, amelyek között van friss bourbon, friss sherry,
újratöltött bourbon, vörösboros spanyol, valamint két különböző fehérboros
portugál hordó. A Kavalan bársonyosan sima, édeskés alapkarakteréhez ezáltal
fűszeres-gyümölcsös komplexitás párosul.
Ennek a két decis palacknak a megvásárlásával reális költségek mellett kóstolhatjuk meg az első tajvani whiskyt.
Gyártó | KING CAR WHISKY DISTILLERY |
Palackozó | KAVALAN WHISKY DISTILLERY |
Brand | Kavalan |
Italkategória | Taiwani Whisky |
Ürtartalom | 0,2 l |
Alkoholtartalom | 40 % |