Leírás és Paraméterek
Az ír Waterford
Distillery bemutatta az első olyan whiskyt a világon, amelynek
alapanyaga biodinamikus művelésből származó árpa. Az innovatív
főzde, melynek küldetése a whisky legtermészetesebb aromáinak
feltárása, most a boroknál népszerű talajművelést hozta el a whisky
konzervatív világába.
A Biodynamic Luna megalkotásához három ír termelő (Trevor Harris,
John McDonnell és Alan Mooney) vállalta, hogy a biodinamikus
gazdálkodás princípiumait alkalmazza farmján.
A világ legjobb bortermelői között
is szép számmal akadnak olyanok, akik magukévá tették a
biodinamikus gazdálkodás elveit annak érdekében, hogy minél
intenzívebb és tisztább ízeket érjenek el termékeikben (pl. Romanée
Conti, Leroy, Leflaive, Trapet and Sauzet, Latour, Lafite, Yquem).
A biodinamikus gazdálkodás elmélete Dr. Rudolf Steiner osztrák
filozófus és tudós nevéhez fűződik. Dr. Steiner a tudományos
gondolkodást a természet szellemének elismerésével egyesítette. Az
egész birtokot egyfajta élő organizmusnak tekinti, amelyen a
gazdálkodónak az a feladata, hogy összehangolja és táplálja az
elemeket (mező, erdő, ültetvény, állatok, termőtalaj, komposzt,
emberek és a hely szelleme). Komposztot és trágyát használnak a
mesterséges anyagokkal a növényvédőszerekkel szemben. Némely
irányzatok a holdnaptárat is figyelembe veszik.
A módszer olyan furcsa, nem hétköznapi gyakorlatokat, megoldásokat
is magába foglal, mint például trágyával töltött tehénszarvak
földbe ásása a talaj „fermentálása” érdekében, természetes komposzt
használata, mindezeket a praktikákat a holdnaptárhoz igazítva. A
cél egy vibráló, kemikáliamentes termőtalaj fenntartása.
A Waterford számára ez a megközelítés jól illeszkedik a terroir-központú koncepcióba. Álláspontjuk szerint a whiskyt az árpa teszi a legkomplexebbé (hiszen a whisky aromáinak elsődleges forrása szerintük az árpa) és a biodinamikus művelés még tisztább és intenzívebb aromákat eredményez. Mi több, az igazi, természetes whisky megalkotásához vezet.