Powered bywindow["bp"]=window["bp"]||function(){(window["bp"].q=window["bp"].q||[]).push(arguments);};window["bp"].l=1*new Date();scriptElement=document.createElement("script");firstScript=document.getElementsByTagName("script")[0];scriptElement.async=true;scriptElement.src='https://pixel.barion.com/bp.js';firstScript.parentNode.insertBefore(scriptElement,firstScript);window['barion_pixel_id']='BP-pkzX9kqq6l-D5';bp('init','addBarionPixelId','BP-pkzX9kqq6l-D5');
Sotomayor Ensamble sotol (0,7L / 48%)

Sotomayor Ensamble sotol (0,7L / 48%)

Cikkszám: TEQ-9959

Leírás és Paraméterek

A sotol most kezdi el megszerezni a nemzetközi elismerést, akárcsak unokatestvérei, a mezcal és a tequila. A Sotomayor márka 100%-ban bio és fenntartható módon készül az Innovacion Licorera lepárlóban, gyártási eljárásai a lehető legszorosabban követik a hagyományos módszereket.

A névben az Ensamble szó a gyártás során felhasznált Dasylirions növényi nemzetség több fajtájának együttes jelenlétét jelöli.

A sotol egy ősi mexikói desztillált ital, amelyet Chihuana őslakói (a Rarámuri törzs) már 800 évvel ezelőtt is fogyasztott egy kezdetleges erjesztett sörital formájában, akkoriban még a növény leveléből készítették. Kizárólag a Dasylirions növényi nemzetség 22 fajtájának valamelyikéből, közismert nevén a "sivatagi kanál"-ból, avagy spanyolul a "sotol"-ból készíthető desztillált szesz. A növény Észak-Mexikóban, Új-Mexikóban, Nyugat-Texasban és Texas Hill városában nő, de a sotol nevet kizárólag a Chihuahua, Coahuila és Durango régióban, a fent nevezett növényből készített italok viselhetik.

Vadon élő növényről lévén szó, a sotolt először ki kell ásni a sivatag talajából a „Semarnat”, azaz az illetékes kormányzati hatóság engedélyével. A betakarítás után a sotol gyümölcséből megkezdődhet a főzési folyamat: A sotol piñákat (vagy fejeket) 4 napig főzik kúpos kőkemencében (más néven „prehispanikus” kemencében). Mindegyik piña súlya körülbelül 40 kg, átlagosan 3 tonna piña dolgozható fel egyszerre. Miután megfőtt, a piñákat kézzel, baltával felaprítják, ezután tölgyfahordókba helyezik, és körülbelül 6-8 napig hagyják erjedni természetes és vad élesztőkkel. Az erjedési folyamat végén hagyományos réz lepárlóüstökben kétszer desztillálják, majd – akárcsak a mezcalok és tequilák esetében érlelés nélkül (blanco és joven), vagy különböző kötött érlelési idők után (reposado, añejo és extra añejo) palackozzák.

 

Gyártó INNOVACION LICORERA DISTILLERY
Palackozó INDUSTRIAS LICORERAS DE GUATEMALA
Brand Sotomayor
Italkategória Sotol
Ürtartalom 0,7 l
Alkoholtartalom 48 %

Kapcsolódó termékek