Leírás és Paraméterek
Kézzel készített skót gin Isle of Raasay szigetéről, tíz gondosan kiválasztott növényi összetevőből készítve, köztük a Raasay boróka, amit Dr. Stephen Bungard helyi botanikus segítségével választottak ki, mint a legmagasabb minőségű helyben termő borókát. Ennek ízéhez válogatták a többi kilenc összetevőt, például a narancshéjat, a citromhéjat, koriandermagot. Ezek egyrészét a helyi gabonából készült párlattal együtt háromszorosan lepárolják, egy másik részét viszont csak a lepárlóüst ginkosarába („copper gin basket”) rakják bele, hogy megőrizzék azok élénkségét. Végül a birtok saját kútjának vízével (Tobar na Ba Bàine) hígítják fel 46%-os abv-re.
A varázslatos Raasay-sziget Skócia nyugati partjainál, a Belső-Hebridákon található, egy rövid, 25 perces kompút választja el Skye szigetétől (ahol a sokak által ismert Talisker lepárló sokáig egyeduralkodóként üzemelt). Gazdag történelemmel és lenyűgöző kilátásokkal rendelkező sziget, ahol egészen 2015-ig érintetlenül állt a XIX. században épült „Borodale House” néven ismert épületegyüttes. Abban az évben Bill Dobbie és Alasdair Day - akik 2013-ban találkoztak először és kezdtek álmodozni egy közös lepárlóról - megvásárolták a birtokot és hamarosan egy modern lepárlót – és látogatóközpontot hoztak létre saját elképzeléseik mentén.
Legfontosabb irányelvük, hogy a lepárló minden csepp szeszes italt közvetlenül a szigeten állítson elő, helyben érleljen és palackozzon, helyi munkaerőt alkalmazva. Ezzel arra törekszenek, hogy maximalizálják a sziget befolyását a végső italra, vérbeli helyi termék legyen. Dave Broom utánozhatatlan whiskyírót idézve a szeszfőzdénk megnyitójáról: „We are not just making alcohol, we are making spirit.”
Napjainkban a lepárló már 25 főnek biztosít munkalehetőséget helyben, szorosan együttműködve más helyi vállalkozásokkal, beágyazódva ezzel a sziget szoros közösségébe.
Gyártó | ISLE OF RAASAY DISTILLERY |
Palackozó | ISLE OF RAASAY DISTILLERY |
Brand | Isle of Raasay |
Italkategória | Gin |
Ürtartalom | 0,7 l |
Alkoholtartalom | 46 % |