Leírás és Paraméterek
A Koval lepárlót egy házaspár, Robert és Sonat Birnecker alapította 2008-ban. Mindketten a lepárlási technikák elismert szakértői nemzetközi szinten, akik egyetemi karrierjüket adták fel azért, hogy létrehozzák saját, kézműves főzdéjüket Chicagóban. Egy tanácsadócég tulajdonosaként (is) számos lepárlóberendezés tervezésében, telepítésében és elindításában segédkeztek szerte a világon. Robert Ausztriából származik, és nagyapja révén közvetlen lepárlási tapasztalatokat szerzett már egészen kis korától kezdve. Sonat dédnagyapja a 20. század elején pedig Bécsből vándorolt ki az Újvilágba szerencsét próbálni. Koval volt a beceneve, amely több európai nyelvben és a jiddisben is kovácsot jelent, ami nem mellesleg a szakmája is volt. Ugyanakkor a "koval" kifejezést "fekete bárány" értelemben is használták arra, aki eltér a többiektől és más fajta utakat keres. Birneckerék úgy érezték, hogy ez a felfogás rájuk is illik, hisz lepárlójukban számos újítást vittek végbe, nem beszélve arról, hogy minden termékük organikus és van kosher italuk is. Nem mellesleg Robert nagyapja a Schmid nevet viseli, ami szintén kovácsot jelent. Így kovácsolódott össze Sonat és Robert, aminek egyik gyümölcse a Koval Distillery lett, amelyre méltán büszkék.
Mindegyik Koval whiskey single barrel, vagyis mindig csak egy hordót palackoznak le, az összegyűjtött párlat pedig csak a középpárlatot (ún. szív) tartalmazza, így a legértékesebb aromák kerülnek a 30 gallonos (113,55 liter) hordókba érlelődni. Ezentúl pedig olyan új, a whiskey gyártásban eddig nem ismert gabonafajtákat próbálnak ki, mint a köles vagy a zab.
A Koval Four Grain whiskey nevéhez hűen 4 féle gabonából lett megalkotva: zab, malátázott árpa, rozs és búza keverékéből. Erősen kiégetett, Minnesotából származó, új tölgyfahordóban érlelték, majd 47 fokon, single barrelként palackozták, vagyis egy palackban mindig csak egy hordó tartalma kerül.
A Four Grain mélységét a banános illat, a krémes ízek, és a fűszeres lecsengés adja. Csak a párlat szív részét (középpárlat) tartják meg, a fej és farok (elő-és utópárlat) nem kerül felhasználásra. A gabona helyi, biogazdalkodást folytató farmerektől jön.
Small Batch. Single Barrel. Szűretlen. Csak középpárlat. Organikus.
Gyártó | KOVAL |
Palackozó | KOVAL |
Brand | Koval |
Italkategória | Amerikai Whiskey |
Ürtartalom | 0,5 l |
Alkoholtartalom | 47 % |