Leírás és Paraméterek
A Koval lepárlót egy házaspár, Robert és Sonat Birnecker alapította 2008-ban. Mindketten a lepárlási technikák elismert szakértői nemzetközi szinten, akik egyetemi karrierjüket adták fel azért, hogy létrehozzák saját, kézműves főzdéjüket Chicagóban. Egy tanácsadócég tulajdonosaként (is) számos lepárlóberendezés tervezésében, telepítésében és elindításában segédkeztek szerte a világon. Robert Ausztriából származik, és nagyapja révén közvetlen lepárlási tapasztalatokat szerzett már egészen kis korától kezdve. Sonat dédnagyapja a 20. század elején pedig Bécsből vándorolt ki az Újvilágba szerencsét próbálni. Koval volt a beceneve, amely több európai nyelvben és a jiddisben is kovácsot jelent, ami nem mellesleg a szakmája is volt. Ugyanakkor a "koval" kifejezést "fekete bárány" értelemben is használták arra, aki eltér a többiektől és más fajta utakat keres. Birneckerék úgy érezték, hogy ez a felfogás rájuk is illik, hisz lepárlójukban számos újítást vittek végbe, nem beszélve arról, hogy minden termékük organikus és van kosher italuk is. Nem mellesleg Robert nagyapja a Schmid nevet viseli, ami szintén kovácsot jelent. Így kovácsolódott össze Sonat és Robert, aminek egyik gyümölcse a Koval Distillery lett, amelyre méltán büszkék.
Mindegyik Koval whiskey single barrel, vagyis mindig csak egy hordót palackoznak le, az összegyűjtött párlat pedig csak a középpárlatot (ún. szív) tartalmazza, így a legértékesebb aromák kerülnek a 30 gallonos (113,55 liter) hordókba érlelődni. Ezen túl pedig olyan új, a whiskey gyártásban eddig nem ismert gabonafajtákat próbálnak ki, mint a köles vagy a zab.
A Koval Single Barrel Bourbon whiskey minimum 51% kukoricát tartalmaz, viszont a többi összetevő nem a szokásos rozs vagy búza, hanem Ázsia és Afrika egyik legfőbb gabonája, a köles. A köles egy gluténmentes, ősi gabona, amelyet már régóta használnak italalapanyagként, sőt Nepálban italáldozáshoz is.
A köles és a kukorica szépen kiegészítik egymást, összesimulnak a kiégetett, amerikai tölgyfahordós érlelés során. Kóstoláskor mangós hatásokkal találkozhatunk legelőször, a köles pedig szépen felmutatja a vaníliát. Aztán a harmónia csodás sárgabarackos tejsodóban teljesedik ki. Borsos karamellel, szegfűszeggel, dohánnyal búcsúzik.
Small Batch. Single Barrel. Szüretlen. Csak középpárlat. Organikus. Glutén-érzékenyeknek is ajánljuk, hisz sem a kukorica, sem a köles nem tartalmaz glutént.
Gyártó | KOVAL |
Palackozó | KOVAL |
Brand | Koval |
Italkategória | Amerikai Whiskey |
Ürtartalom | 0,5 l |
Alkoholtartalom | 47 % |